اگر این روزها اخبار علمی را از طیق اینترنت و یا رسانه ها پیگیری كنید،كلماتی چون دكتر محمد رضا كلایی،دانشگاه صنعتی قم،اولین بار در كشور برایتان آشنا خواهد بود.
مصاحبه ای با دكتر كلایی جهت آشنایی بیشتر با جدید ترین اختراعشان لاستیك با طول عمر بالا و ثبت اختراع آن
سلام. خداقوت. از طرف جامعه دانشگاهی دانشگاه صنعتی قم بهتون تبریك می گم.
سلام. ممنونم.
لطفا خودتان را معرفی كنید.
محمد رضا كلایی هستم. در سال 1357 در تهران به دنیا آمدم. دوره كارشناسی را در رشته مهندسی شیمی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب به اتمام رساندم.در این دوره با آقای دكتر رفیع زاده استاد دانشكده پلیمر دانشگاه صنعتی امیر كبیر آشنا شدم و این آشنایی من را به رشته پلیمر نزدیك كرد.تا حدی كه با كسب رتبه 29 در آزمون كارشناسی ارشد موفق به ادامه تحصیل در رشته پلیمر دانشگاه تربیت مدرس شدم.بدون وقفه با رتبه 2 مقطع دكترا را نیز در این دانشگاه گذراندم .
فعالیت های علمی و پژوهشیتان را از چه زمانی آغاز كردید؟
بیشتر از مقطع كارشناسی شروع شد.اولین مقاله ام در مقطع كارشناسی ارشد در مجله علوم تكنولوژی چاپ شد و تاكنون بیش از 35 مقاله چاپ شده در مجلات ISI دارم.در 60 كنفرانس علمی،پژوهشی داخلی و خارجی شركت داشته ام،همچنین تاكنون 10 اختراعم به ثبت رسیده.در ضمن یكی از مقالاتم به عنوان مقاله داغ(HOT PAPER) و اخیرا یكی دیگر از مقالاتم به عنوان پر خواننده ترین مقاله علمی سه ماهه اخیر معرفی شد.
لطفا درباره اختراع جدیدتان توضیح دهید.
برای اولین بار در ایران توانستیم نانو ذرات اكسید روی را در سامانه پخت لاستیك اتیلن پروپیلن دی ان(EPDN) وارد كنیم كه باعث بهبود خواص پخت و افزایش مقاومت حرارتی(طول عمر) قطعه نهایی و بهبود خواص مكانیكی آن می شود.همچنین این نانو كامپوزیت كاربردهای فراوانی در صنایع مختلف از جمله صنایع خودرو،سیم و كابل دارد كه بنا بر درصد حجمی نانو ذرات اكسید روی توانستیم خواص این نانو ذرات از جمله مقاومت سایش،جهندگی و میزان سختی آنرا افزایش دهیم.جالب اینكه انرژی فعالسازی تخریب این سامانه تا 200/ افزایش از خود نشان می دهد كه به معنی افزایش چند برابری طول عمر قطعات نانو كامپوزیتی مذكور خواهدشد.
بهتون تبریك می گم .با این سابقه پژوهشی تدریس را از چه زمانی شروع كردید؟
از سال 1383 در دانشگاه های تفرش،پیام نور اصفهان،آزاد واحد تهران جنوب و علوم تحقیقات و دانشگاه صنعتی قم در مقاطع كارشناسی و كارشناسی ارشد مشغول به تدریس شده ام.البته در بخش پژوهش با پژوهشكده نانو فناوری دانشگاه صنعتی امیر كبیر،دانشكده پلیمر و نساجی دانشگاه صنعتی شریف و پژوهشكده پروتئین دانشگاه شهید بهشتی همكاری دارم.
چه طور با دانشگاه صنعتی قم آشنا شدید؟
در سفر زیارتی كه با خانواده به شهر مقدس قم داشتم،متوجه تاسیس دانشگاه صنعتی در این استان شدم.با مراجعه به ریاست دانشگاه دكتر مشكوه السادات تاسیس رشته مهندسی پلیمر را پیشنهاد دادم و با همكاری و پیگری های مستمر ریاست محترم دانشگاه این رشته تاسیس شد.
آینده دانشگاه صنعتی قم را چه طور پیش بینی می كنید؟
با توجه به موقعیت استراتژیك شهر مقدس قم از لحاظ تاریخی،مذهبی، سیاسی از یك سو و از سوی دیگر اینكه به عنوان قطب صنعتی كشور معرفی شده است،امید است یكی از دانشگاه های صنعتی مطرح نه تنها در سطح كشور بلكه در سطح جهان اسلام تبدیل گردد و با جذب دانشجویان از سراسر جهان اسلام بتواند جایگاه ویژه ای در كشور پیدا كند.
در انتها،با توجه به مشغله هایی كه دارید،آیا اوقات فراغتی هم باقی میماند؟
بله. بیشتر ترجیح می دهم در كنار خانواده باشم و اگر فرصتی دست داد روی سبك های جدید اقامه و اذان با تلفیق آوازهای اصیل ایرانی مشغول می شوم .