معرفی رشته مهندسی صنایع
مهندسی صنایع رشتهای است که با طراحی، پیادهسازی و بهبود سیستمهای یکپارچهای از انسان، مواد، اطلاعات، تجهیزات و انرژی مرتبط است. این رشته بر پایه دانش تخصصی در علوم ریاضی، طبیعی، اجتماعی و نیز قوانین و روشهای تجزیه و تحلیل مهندسی و طراحی بنا شده تا به کمک آنها به ارزیابی نتایج حاصل از سیستمهای یکپارچه بپردازد (انجمن مهندسی صنایع آمریکا).
طراحی، ایجاد، استقرار، بهبود و اداره سیستمهای متشکل از انسان، مواد و تجهیزات چه در بخشهای تولیدی و چه در بخشهای خدماتی عمده وظایف مهدسین صنایع را تشکیل میدهند. مهندسین صنایع از طریق دروس تئوری احتمالات، آمار مهندسی، جبر خطی، تحقیق در عملیات، تئوری صف و اصول شبیهسازی دانش ریاضی مورد نیاز در طراحی، برنامهریزی و کنترل سسیتمهای مختلف را فرا میگیرند؛ به کمک دروس اقتصاد خرد و کلان، حسابداری و هزینهیابی صنعتی، ارزیابی اقتصادی پروژههای صنعتی، امکانسنجی، مدیریت مالی و بازریابی بر امور مالی و تصمیمگیریهای اقتصادی مسلط میشوند؛ در دروس نقشهکشی صنعتی، علم مواد، روشهای تولیدی، اتوماسیون صنعتی و مونتاژ مکانیکی با تکنیکهای مختلف تولید محصول آشنا میشوند؛ برنامه ریزی و تحلیل سیستمها را در دروس تحلیل سیستمها، تجزیه و تحلیل تصمیمگیری، طراحی سیستمهای اطلاعات مدیریت میآموزند؛ با فراگیری اصول کارسنجی، زمانسنجی، مهندسی فاکتورهای انسانی، امکانسنجی و اصول طراحی کارخانه مهارت طراحی و برنامهریزی ایجاد یک کارخانه از ابتدا تا انتها را کسب میکنند؛ به کمک دانش کنترل کیفیت آماری و مدیریت کیفیت و بهرهوری با روشهای مدیریت و ارتقای کیفیت محصول آشنا میشوند؛ و در نهایت اصول برنامهریزی در بخشهای مختلف تولیدی و خدماتی را در برنامهریزی تولید، برنامهریزی و کنترل موجودی، برنامهریزی و مدیریت پروژهها، برنامهریزی حمل و نقل، برنامهریزی نگهداری و تعمیرات میآموزند.
بررسی مسائل مختلف تولیدی به صورت ساختاریافته و ارائه راه حلهای مناسب برای آنها، برنامهریزی برای تامین مواد اولیه و نیمه ساخته مورد نیاز در قیمت اقتصادی و كیفیت مطلوب، بهره گیری موثر از فضا، ماشینآلات، تجهیزات، نیروی انسانی و زمان، برنامهریزی صحیح تولید با توجه به تقاضای، امكانات، هزینه و زمان، كنترل كیفیت محصولات، و افزایش كارایی تولید و پایین آوردن قیمت تمام شده محصول بخشی از توانمندیهای یک دانش آموخته دوره کارشناسی مهندسی صنایع است. بدین ترتیب میتوان گفت در این رشته مهارتهای لازم برای کار در گستره وسیعی از کسب و کارهای گوناگون چه در زمینه مهندسی و چه در دنیای تجارت آموزش داده خواهد شد.
گستردگی دروس ارائه شده در این رشته، مهندسین صنایع را به ابزار موثری برای پیشبرد اهداف سازمانها تبدیل کرده است. یک دانش آموخته رشته صنایع هم میتواند در واحدهای صنعتی و تولیدی و هم در بنگاههای مختلف خدماتی نظیر شرکتهای برنامهریزی، بانکها، بیمهها، ادارات دولتی و حتی بیمارستانها به طور موثر فعالیت کنند.